Jakie owoce i warzywa najlepiej nadają do sokowirówki?

jakie owoce do sokowirówki

Polacy za rzadko sięgają po owoce – tylko 9 proc. z nas zjada zalecaną dzienną porcję jabłek czy pomarańczy. Należysz do pozostałych 91%? Rozwiązaniem może okazać się sokowirówka, dzięki której przygotujesz pyszne naturalne soki. Sprawdźmy, które owoce najlepiej nadają się do blendera!

Jednak jeżeli jeszcze nie posiadasz swojego sprzętu do robienia soków, a chciałbyś taki kupić, to polecamy nasz ranking sokowirówek oraz ranking wyciskarek wolnoobrotowych. Nasze zestawienia pomogą Ci wybrać dobry sprzęt w niskiej cenie.

Jakie owoce do sokowirówki, aby zrobić pyszny sok?

Aby robić najlepsze soki, wykorzystuj owoce sezonowe. Mają one najwięcej cennych witamin i minerałów. Wszelkie przechowywanie i przetwarzanie może zniszczyć te składniki odżywcze. Ponadto owoce sezonowe smakują najlepiej i mają najlepszy aromat. Aby uzyskać najlepszy sok, użyj świeżych owoców. Dzięki temu uzyskasz pyszne i zdrowe soki.

Jabłka

Jabłka to jedne z najlepszych owoców do wyciskania soku. Ich miąższ jest bogaty w błonnik i potas – składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jabłka znane są też ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwalergicznych.

Pamiętaj jednak, że sok jabłkowy charakteryzuje się wysoką zawartością cukru i węglowodanów. W związku z tym nie zaleca się go cukrzykom i osobom na odchudzającej diecie.

Pomarańcze

Pomarańcze to kolejny popularny owoc do wyciskania. Słynie on z wysokiej zawartości witaminy C, która naturalnie wzmacnia układ odpornościowy. Warto sięgać po świeży sok, ponieważ niektóre odmiany pomarańczy z czasem zaczynają wydzielać substancje, przez które nektar nabiera gorzkiego smaku.

Granaty

Granaty to owoce polecane zarówno przez lekarzy, jak i dietetyków. Są naładowane przeciwutleniaczami i znane z walki z komórkami rakowymi, chorobą Alzheimera, zapaleniem stawów i chorobami serca. Ich słodki, łagodny smak i piękny kolor czyni je świetnym elementem diety.

Na początku możesz mieć problemy z obieraniem granatów, z czasem jednak z pewnością nabierzesz wprawy.

Winogrona

Dla niektórych sok winogronowy może mieć zbyt słodki smak, ale jego właściwości czynią go wartościowym składnikiem codziennej diety. Owoce winogrona obniżają zły cholesterol, zmniejszają ryzyko zakrzepów krwi i redukują poziom cukru we krwi.

Wyciskaj tylko te winogrona, które nie mają pestek. Mogą być to np. czerwone lub zielone winogrona stołowe. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, wypróbuj gatunki takie jak Concord czy Muscato.

Jeśli twoje winogrona mają pestki, wrzuć je do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż owoce popękają i wypłynie z nich sok, a następnie przecedź całość przez sito. Możesz też wrzucić winogrona z pestkami do swojej sokowirówki, ale posiekane nasiona uwolnią pikantny smak, który możesz uznać za zbyt intensywny.

sok z owoców

Jakie warzywa do sokowirówki?

Istnieje wiele różnych warzyw, z których można zrobić sok, więc to naprawdę zależy od osobistych preferencji. Niektóre z najbardziej popularnych warzyw do soków obejmują marchew, buraki, pomidory i sogórki. W zasadzie każde warzywo, które ma wysoką zawartość wody i niską zawartość błonnika jest idealne do zrobienia z niego soku.

Jeśli jesteś początkującym sokownikiem, polecamy zacząć od tych czterech warzyw. Są one stosunkowo łatwe do wyciskania i stanowią świetną bazę dla innych smaków. Kiedy już nabierzesz wprawy w piciu soków, możesz eksperymentować z innymi warzywami, aby stworzyć wyjątkowe i pyszne soki.

Czy owoce i warzywa do sokowirówki trzeba obierać?

Różne rodzaje skórek owocowych mają różne właściwości. Niektóre są jadalne, a niektóre nie. Niektóre skórki nie są również dobre do soków, ponieważ nie zawierają soku. Inne czynniki, które należy wziąć pod uwagę to pochodzenie owocu i to, czy jest on bezpieczny do umieszczenia w sokowirówce.

Owoce z twardą, niejadalną skórką muszą być obrane. Owoce cytrusowe, w tym pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny i limonki są przykładami tej kategorii.

Z drugiej strony nie należy obierać owoców, które mają jadalną skórkę. Wśród nich możemy wymienić jabłka, gruszki nektarynki. Pamiętaj natomiast o wyjęciu pestek.

Sprawdź również:

Wiesz już, jakie owoce i warzywa pasują do sokowirówki? Wprowadź do swojego życia więcej witamin!

Maciej
Maciej

Redaktor naczelny serwisu internetowego. Wielki fan technologii i wszystkiego co z tym związane. W wolnym czasie uprawiam sport, czytam książki, oglądam filmy oraz medytuję. Ponadto, jestem fanem polskich oraz zagranicznych drużyn piłkarskich i czynnie wspieram lokalną kulturę.

We will be happy to hear your thoughts

Dodaj Odpowiedź

Najlepszerzeczy.pl - Rankingi, recenzje, opinie
Logo