Czym się różni kawa z ekspresu od zwykłej parzonej?

Czym się różni kawa z ekspresu od zwykłej parzonej

Metoda przygotowywania kawy ma duży wpływ na jej smak i właściwości. Czym jednak właściwie różni się zwykła, parzona kawa od tej z ekspresu? Jest kilka różnic między parzeniem kawy w ekspresie a używaniem do tego zwykłego czajnika. Przede wszystkim ekspres do kawy to zupełnie inne urządzenie, a ze względu na metodę ekstrakcji – która polega na użyciu gorącej wody pod wysokim ciśnieniem – ziarna są mielone znacznie drobniej niż w przypadku zwykłej kawy do parzenia. Ta metoda zapewnia bardziej intensywny napój – coś, co dla wielu miłośników kawy będzie niewątpliwą zaletą. Metoda ekstrakcji, ze względu na ciśnienie i temperaturę wody, również zajmuje znacznie mniej czasu niż w przypadku ręcznego parzenia kawy.
Powszechne pytanie brzmi – w której formie kawa zawiera więcej kofeiny? To zależy od tego, jak na to spojrzeć. Ogólnie rzecz biorąc, Twoja przeciętna filiżanka kawy parzonej będzie zawierała więcej kofeiny niż w przypadku napoju z ekspresu. Ważne jest jednak, by pamiętać że ma to związek z rozmiarem – kawa z ekspresu w rzeczywistości zawiera wyższe stężenie kofeiny.

Zobacz również:

🥇Ekspresy do kawy ranking – Jak wybrać najlepszy model? (2021)

Czy kawa z ekspresu jest lepsza?

Kawa z ekspresu ma wiele zalet i jeśli tylko mamy taką możliwość, zdecydowanie warto wybrać przygotowywanie naszego ulubionego napoju właśnie nie w ekspresie, nie zaś parzyć „po turecku”. Przede wszystkim kawa z ekspresu nie podrażnia żołądka tak, jak ta przygotowywana poprzez zalanie zmielonych ziaren.  To, czy wolisz pić kawę z ekspresu, czy stawiasz na klasyczne rozwiązania jest też kwestią osobistego gustu. Zależy to również od rodzaju kawy, na którą masz ochotę. Wypicie kubka zaparzonej po turecku kawy to zupełnie inne doświadczenie niż wypicie kawy z ekspresu. Warto pamiętać, że różne metody parzenia pasują do różnych okazji i chociaż wielu uwielbia duży kubek kawy zaparzonej późnym rankiem, po posiłku lub po południu doskonale sprawdzi się espresso. Nie da się jednak ukryć, że parzenie kawy w ekspresie jest szybsze i zdrowsze, więc niewątpliwie warto polecić tę metodę każdemu.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry